Pages

Friday, August 5, 2011

kerabu epal hijau

IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS AND MERCIFUL

Alhamdulillah…da masuk hari kelima kita berpuasa.kejap je..pejam celik pejam celik..da 5 hari kan..syukur Alhamdulillah…HK semalam sempat la berbuka di rumah Pak Ngah dan Mak Ngah HK..selepas berbuka kejap,HK belek-belek la buku resipi yang HK jumpe kat umah Mak Ngah…tup2..mak ngah dan kak pupu pun sergah la HK,tnye nak masak ape yang sibuk sgt belek-belek buku tu lepas berbuka..HK senyum jela..(^_^). 

Then, mak ngah HK suggest la satu resipi yang ada dalam buku tu. Katenye,setelah ditry test..mantop! HK pun punye la teruja mase tu…mana xnya, epal ijau buat kerabu…xpenah-penah didengar dan dicuba..hee…dengan keterujaan yang tinggi mase tu, HK da pasang niat ni…untuk menu berbuka esoknye HK nak buat nasik paprik dengan kerabu tu…jeng-jeng..setelah dicuba,memg betul kate mak ngah..mantop!Alhamdulillah..kerabu tu  mmg simplest menu,tp menyengat..jimat mase da satu dan mudah! Jom..ade mase kita cuba-cuba ye…mmg sedap..insyaALLAH..( ^_^ )

Bahan-bahan:


2 biji epal hijau
½ batang lobak merah
2 biji cili merah
1 labu bawang merah
1kuntum bunga kantan ( HK xletak,sbb xsempat cari)
1 pokok daun ketumbar( pun xletak)
1 sudu the gula
2 biji limau kasturi ( kalau nak rase masam-masam lebih boleh tambah lagi)
½ bji tomato ( dipotong dadu )
Garam secukup rase.

Cara membuat : 



1.        Epal hijau dan lobak merah disagat ataupun diracik halus.
2.       Manakala bahan-bahan lain dihiris halus.
3.       Gaul semua bahan tersebut dan perahkan limau kasturi
4.       Kacau rata dan rasa kerabu,jika kurang garam tambahkannya.
5.       Sedia untuk dihidang.

petua : untuk elakkan warna epal hijau bertukar jadi lebam, rendam dulu epal dalam larutan air garam.Selamat mencuba!



0 comments:

Post a Comment

komen anda..inspirasi saya untuk menulis...tinggalkan pesanan ya?insyaAllah,saya akan balas..

Ray Templates

berlari-lari ke kemuncak penantian..

Daisypath Graduation tickers