Pages

Sunday, November 7, 2010

suara suatu kemudi...


IN THE NAME OF ALLAH THE MOST GRACIOUS AND MERCIFUL

Alhamdulillah..segala puji bagi ALLAH yang MAHA MEMUDAHKAN SEGALA URUSAN DALAM SETIAP PERCATURANNYA..pagi ini, saya sedikit sayu mengingatkan abah dan mama dirumah..terasa macam lamanya xpulang..namun saya gagahkan juga untuk menulis mudah-mudahan ia menjadi manfaat untuk saya dimasa depan.Ya! pagi ini..hati saya sgt senang untuk menulis..terasa damai setelah saya selak2 sedikit bahan studi untuk ditelaah..

Suatu ketika,si ayah duduk menghampiri anaknya yang leka bermain dengan anak patungnya,dilihat tenang saja..Penuh bahagia rasanya..sementara yang seorang lagi anaknya,sibuk dengan barang permainannya sendiri..



“Along,nanti dah besar..kita xboleh duduk sini da tau..”,pancing  sang ayah.

Si anak perempuan menoleh;      
       
“kenapa pulak? ni kan rumah Along,adik,abah dgn mama..Kan?mesti boleh duduk lama,nanti kalau xduduk sini,kita nak duduk mana?Along nak kawan dengan siapa?”,ujar si kecil 4 tahun itu,petah katanya.Dia pula meneruskan permainannya bersama anak patung Barbie yang baru dibeli semalam.

“Rumah besar utk along, along xkan xnak pindah rumah besar kan,nanti lagi boleh dapat ramai kawan,lagi  cantik tempatnya”,pandai pula si ayah memujuk.Tersenyum saja dilihatnya.Si ibu,hanya tersipu-sipu disebelah ayahnya.

“xnak,xnak !along nak duduk sini jugak,mana ade orang boleh halau..ni rumah along,along nak duduk sini jugak!” jawab si kanak-kanak kecil itu kembali.Keras,langsung xmahu berkompromi.Mukanya ditarik masam perlahan-lahan.

“Along2...tempat tu lawa,cantik..Bidadari kecil macam along,kena duduk tempat mcm tula.Nanti,mcm2 along boleh dapat,along nak apa..sebut aje..Along nak buah,petik jari semua dtg,along nak mainan,bukan satu tapi byk yang dpt,best tau!”sebut ayah,jelas dan teratur.
Senyuman xlekang dibibirnya.Namun fahaman itu mungkin hanya jelas bagi yang memahami maksudnya,sedang anak kecil itu entah paham atau masih kekaburan dalam bayang-bayang kehidupannya.

“eh,ade ke tempat macam tu,mintak semua saje da dapat..waa..seronoknya..tapi kat mana ,boleh ke along pergi tempat mcm tu dgn ayah,ibu?”,muka yang mulai masam tersenyum girang,dan anak kecil itu kembali merapati ibu dan ayahnya.Provokasi itu kian menjadi!

“Syurga anakku..”,ujarku si ayah sambil mencium ubun-ubun anaknya.

“Syurga tu apa ayah?Ade kat sini ke?Bile kita nak pergi?Nak ikut…” girangnya si anak terus bertanya,ibu disisi pula makin tersenyum bahagia.



Anaknya telah masuk perangkap barangkali.Untuk satu tarbiyah yang bakal terlaksana dari ungkapan seorang ayah sedangkan si kecil itu sgt sukar sekali didekatinya berbanding si adik yang sedang leka bermain.Dari situ,bermula episod penceritaan kehidupan.Ayah bercerita tanpa henti,dan si along dan adik petah dengan pertanyaan.Macam-macam yang ditanyanya.Pening kepala si ayah melayannya,kejap geleng kejap angguk,tapi masih tersenyum.Bahagia mungkin.Dan setiap kali si kecil itu hendak ditidurkan,dirinya didengarkan dengan  pelbagai kisah agar kanak-kanak perempuan kecil itu mengerti soal sirah dan ibrah suatu kehidupan.

Dush!!bukuku terjatuh dari meja studi,hilang segala lamunan.

Mengerti soal kehidupan

Allah SWT tidak mengutuskan seorang manusia hanya untuk menjadi pelakon diatas suatu pentas,tidak juga sebagai pengembala yang leka dengan kambing-kambing tapi kita berada diatas dunia dengan suatu kewajipan yang pasti ditanya!Dan kita sendiri yang terlibat untuk memilih dan menentukan jalan-jalan dan corak pendakian satu kehidupan.Allah telah berfirman yang maksudnya:

"Siapa yang bersungguh-sungguh dalam jalan Kami,  nescaya Kami akan pimpin mereka ke jalan yang benar itu". (Al-Ankabut:69) 

“Dan (alangkah ngerinya ) jika sekiranya kamu melihat orang-orang yang berdosa itu menundukkan kepalanya di hadapan Tuhannya, mereka berkata:Ya Tuhan kami, kami telah melihat dan mendengar , maka kembalikanlah kami (ke dunia),kami akan mengerjakan amal soleh , sesungguhnya kami adalah orang-orang yang yakin”.(As-sajadah Ayat 12)

Setiap orang memiliki corak lukisan yang berbeza diatas kanvas yang kita cuba corakkan.Saya tertanya-tanya,kenapa dari dulu sampai sekarang,orang sibuk tanya apa matlamat ,apa wawasan dalam hidup.hampir setiap modul motivasi yang pernah saya ikuti bertanya mengenainya,saya bosan!Kenapa perlu ada?Memang dulu saya amat bosan dengan apa yang ditanya,kerana pada saya kita bawa hidup kita,kita lagi tahu mengenainya.Plan dan tindakan,bergerak serentak !Saya cuba membuat formula sendiri,xjuga pasti ada halatuju atau tidak ,tapi akhirnya saya akur,percaturan hidup itu suatu amanah.Dan ada kepentingannya menetapkan matlamat.


Seperti kita digelanggang futsal yang sentiasa ada aim target untuk mncri gol kemenangan.Dan hidup untuk satu ketetapan,bagaimana?Kita bukan hidup untuk kejar dunia,tapi kita hidup untuk kejar dunia dan akhirat,sekaligus untuk mencari bahan persembahan yang nak dibawa kemuka pengadilanNya.Benarkan?semua orang akan kata begitu..Soal hidup mmg perlukan matlamat. Tapi sejauh manakah kita akan terus sedia mengemudi?Everything just begin in mind!


"Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa menyimpang." - Cecil B. DeMille.

Masih saya teringat ketika abah menceritakan kepayahannya belajar dan menyara kehidupannya satu masa dulu,ketika itu saya masih kecil dalam lingkungan 8 tahun.Kanak-kanak hingusan yang jelas xtahu apa-apa.Abah mungkin bukan orang yang senang,tapi ketabahannya mengharung hidup sangat saya kagumi.Dia hidup dengan anjakan paradigma dengan apa yang difikirkannya,sehinggakan atuk saya pernah hendak menghalaunya kerana kedegilannya untuk menyambung pelajaran selesai SRP.

Ya,dia ternyata bukan dari kalangan  orang yang senang,adik-adik yang ramai dibawahnya tidak memungkinkan dia mendapat pelajaran yang tinggi sehingga ke universiti.Namun,abah gagahkan jua dan dia buktikan,dia mampu berjaya walau hanya bersekolah 100 hari dalam setahun dan keputusannya antara yang terbaik disekolahnya dulu biarpun hanya mengulangkaji didenai dusun orang bertemankan pelita minyak tanah dan gigitan serangga liar. Sebab itu,dialah punca motivasi saya.ketika itu, dia menitiskan airmata sewaktu menceritakannya kerana mahu turut melihat kejayaan anak-anaknya dalam dimensi yang berbeza.Kerana apa abah lakukannya,kerana satu matlamat utk tangguhjawab yang digalasnya. Abahku…kau inspirasiku!



Bear in mind!

Saya cuba melangkah setapak dan setapak..alhamdulillah..segalanya dimudahkan hingga kini.Sampai sekarang saya berusaha mencari satu puncak, puncak yang tinggi hendak didaki,hati sendiri masih tercari-cari.Saya ada kat mana ni?saya mula mendongak ke langit  mencari satu pengertian hidup.

“Berakit-rakit dahulu berenang-renang ke tepian,bersakit-sakit dahulu,bersenang-senang kemuadian”

Teringat sy satu pesanannya ,

“utk sng 20 tahun akan dtg,korbankan sedikit 2-3 tahun skrg,utk susa 2-3 tahun akan dtg dan mungkin selamanya,silalah nikmati masa sekarang.Ya tidak sng utk senang,tp mmg senang khidupan andai dikorbankan dahulu apa yang mahu dinikmati demi sebuah visi”

Dalam maksudnya,itu yang saya renungkan tiap sesuatu yg sy lakukan.Mgkin itu formula mereka yg Berjaya menempuh kejayaan,kita pula?sanggupkah gadaikan?berbaloi atau tidak suatu pengorbanan,ikhlaskan hanya pada DIA. DIA Maha Mendengar tiap-tiap apa yang kamu suarakan,lg rintihkan!~

 fokus itu kesinambungan suatu keazaman mengemudi kehidupan.

jangan ditafsir suatu kekesalan,tapi tafsirlah kembara kehidupan


perjuangan ini masih belum lagi selesai......

"Jika engkau sabar, maka hukum Allah tetap berjalan dan engkau mendapat pahala,dan apabila engkau tidak sabar, tetap berlaku ketentuan Allah sedang engkau berdosa."

Saidina umar al-khattab



2 comments:

Nurul 'Ain said...

Assalamu'alaikum sahabat. Wah...penulisan yg makin mantap! Moga kita sentiasan akan ambil ibrah di setiap perjalanan dan perhentian...jazakillah untuk entry kali nie. Moga jumpa lagi...rindu sgt, dh bape lama kita xjumpa kan!

durrahnur said...

waalaikumsalam..syukran ma dear!
biase sje skdr cetusan sejenak..hehe..insyaALLAH...rindu jgk..xpela..mgkin xde rzki lg nak jumpe,..insyaALLAH..nti kita jumpe!bg rindu2 dlu..hee..syukran 4 tadabbur alam..bru nak wat artikel pasal tu mase balik bru2 ni..tp..tulisan shbtku lebih bermakna..insyaALLAH..

Post a Comment

komen anda..inspirasi saya untuk menulis...tinggalkan pesanan ya?insyaAllah,saya akan balas..

Ray Templates

berlari-lari ke kemuncak penantian..

Daisypath Graduation tickers