Pages

Saturday, September 4, 2010

kita sedar atau jelas sngaja tidak sedarkan...


IN THE NAME OF ALLAH...THE MOST GRACIOUS AND MERCIFUL..

kadang2..kita rasakan dunia ini kaya dgn kemewahan harta..kaya dgn kebahagian jiwa..kaya dgn nikmatnya hidup menjadi seorang manusia..bebas melaksanakan apa yg dirasakan wajar atas pndgn masing2..namun..sedarkah kita...dunia ini hanya persinggahanmu sahaja menuju ke destinasi sana...ya.. ...DUNIA HANYA PERSINGGAHAN, PERMAINAN dan penuh SENDA GURAU.."Dan kehidupan dunia ini, hanyalah permainan dan senda gurau..."
(Al-AN'AM:32)


kita rasakan dunia ini syurga sgala yang bernaung diatasnya...tp kita pula lupa... SYURGA DAN NERAKA DINEGERI AKHIRAT SANA KEKAL SELAMANYA ...


“Adapun orang-orang yang beriman dan mngerjakan kebajikan, kelak akan Kami masukkan ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya..”

(AN-NISA:57)


kita juga kadang2 mudah meminta " ya tuhanku...masukkan aku kedlm syurgaMU..."..namun sedarkah kamu..layakkah pula dirimu menjunjung nikmat syurga yang abadi..sedangkan kehidupan duniamu sendiri tidak pnh berada dlm redhaNYA..
“Ataukah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) seperti (yang dialami) orang-orangterdahulu sebelum kamu.. (AL-BAQARAH:214)kita bersenang lenang diatas rezekinya...tp prnahkah pula kau alunkan zikrullah mengingatiNYA??apalagi prnhkah kau igtkan bila tibanya masa yang pasti itu utk kau dijemput??bersediakah dgn bekalanmu sendiri??“Dan setiap (umat) , semuanya akan dihadapkan kepada Kami”

(YASIN:32)


dan taktala dirimu jua sdg khusyuk dgn kenikmatan dunia,sedarkah pula DIA memberi bagi tiap2 kemudahan agar kau mengerjakan tuntutanmu pada agamamu,menyelarikan dunia dgn pancaran dakwahmu...dan tidak sekali-kali kau berjaya menyembunyikan sesuatu dari DIA..kerna DIA MAHA MENGETAHUI..setiap inci pembahagian dunia tanpa perlu kau hitungkannya...


“Katakanlah, ‘Jika kamu sembunyikan apa yang ada dalam hatimu atau kamu nyatakan, Allah pasti mengetahuinya.’ Dia mengetahui apa yang ada dilangit dan di bumi. Allah Mahakuasa atas segala sesuatu”

(AL-IMRAN:29)


dan setiap perjalanan urusanmu ditadbir DIA YANG ESA..mana mungkin dia sengaja membiarkan kau dalam sedih duka,sedangkan DIA CINTAKAN USAHAMU..bukannya dgn ganjaran yang memperlihatkan kasih sygNYA...tp dgn kelunakan hatiku terus tunduk padaNYA yang menjadi ukuranNYA...Dia..melihat usahamu..bukan hasil diakhirnya...“Dan katakanlah, ‘Bekerjalah kamu, maka Allah akan melihat pekerjaanmu…”

(AT-TAUBAH:105)


nukilan-durrahnur

0 comments:

Post a Comment

komen anda..inspirasi saya untuk menulis...tinggalkan pesanan ya?insyaAllah,saya akan balas..

Ray Templates

berlari-lari ke kemuncak penantian..

Daisypath Graduation tickers